Pipázás művészete
1. Sose áztassa új pipáját alkoholba az első használat előtt, az alkohol tönkre teszi, konkrétan kiégeti a pipa kazánját vagyis ez a művelet lerövidíti pipájának az élettartamát. Itt meg kell említeni, hogy egy fatális tévedésről van szó, amely az utóbbi időben nagyon elterjedt, mely szerint a pipát az első használat előtt valamilyen alkoholba (rum, pálinka, cognac) kell áztatni viszont ha így teszünk, akkor konkrétan olyan, mintha merényletet követnénk el a saját pipánk ellen. |
2. Az első 10 pipát félig tömje meg, mindig egy-egy csipetnyi dohányt tegyen bele és lazán nyomja le, majd fokozatosan emelje a dohány mennyiségét addig, amíg a kazán belseje teljesen ki nem ég és ekkor mondhatjuk azt, hogy a pipánk be van járatva. A bejáratás azt jelenti, hogy a pipa belső tűzterének teljes felületén, egy vékony kéreg alakul ki, ami nem más, mint a dohány égése során keletkezett szénné égett lerakódás. A Franciák ezt a réteget „culotte”-nak hívják, az Angolok „cake”-nek, bár semmi köze a szónak a süteményhez. A szénréteg védi a fát az átégéstől és elnyeli a nedvességet. Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy ez a szénréteg nem attól alakul ki, hogy a fa megég, hanem épp ellenkezőleg, a dohány égése során jön létre. |
3. Rövid lánggal gyújtsa meg a pipáját, vigyázva arra, hogy a dohány egész felülete egyformán égjen. |
4. Kezdje el ezután lassan szívni a pipát, néha ütögesse meg a dohányt egy pipatömködő segítségével és ez által eléri a dohány egyenletes égését, ami azért is fontos, mert így elkerülhető, hogy a pipa levet eresszen. |
5. Szívja el a dohányt az utolsó szálig, mert így lesz a pipája később jó illatú és jó ízű. |
6. Soha ne használja újra a még meleg pipát, hagyja kihűlni, így megőrzi majd aromáját. |
7. Mivel a pipafej és a szár között kialakulhat egyfajta tágulat a használat során, mindig csak akkor húzza ki a szárat, ha a pipa hideg. |
8. Tilos a pipa nyakáról a szárat lehúzni, mindig csavarni kell. |
9. Gondosan ürítse ki a kazán tartalmát a tenyeréhez ütögetve vagy egy pipaszurkáló segítségével, soha ne üsse a pipát kemény tárgyhoz, mert a pipa külső felülete könnyen megsérül. |
10. Ne kaparja ki a kazán belsejét, mert könnyen megsértheti azt, valamint a pipa belsejében található szénréteg mindenképpen egy pozítív visszajelzés arra vonatkozóan, hogy a pipát helyesen használja. |
11. Ha a pipa már kihűlt, akkor minden használat után rendszeresen tisztítsa ki (a pipa nyakát, szárát) a pipatisztító szál segítségével. Könnyedén eltávolíthatja a pipa belsejéből a kátrányt. |
12. Ha minden utasítást betartott, akkor dőljön hátra és élvezze a pipázást. Kellemes időtöltést kívánunk! PipaMester |